Categorie Archief Bedrijfsactiviteiten

Wij investeren in Smart Driver Coaching voor duurzame inzetbaarheid

Net als Ways Europe zijn wij ervan overtuigd dat een blije chauffeur iemand is, die beter wordt in zijn werk en het gevoel heeft van waarde te zijn voor zijn bedrijf. Daarom zijn we recent gestart met het innovatieve Smart Driver Coaching-programma van Ways Europe om samen het rendement van ons bedrijf te verbeteren door chauffeurs intensief te coachen op hun prestaties.

Doelen Smart Driver Coaching-Programma

Voor velen zijn wij een sociale en betrokken werkgever. Wij hechten veel waarde aan een goed contact met onze chauffeurs. Daarnaast zijn wij ons er net als Ways Europe van bewust goede chauffeurs niet voor het oprapen liggen. Daarom is het van belang goed voor uw chauffeurs te zorgen. Een blije chauffeur is van veel waarde voor ons bedrijf. Het transport van brandstoffen en chemicaliën stelt hoge kwaliteitseisen aan de vervoerder. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan training en ontwikkeling van de chauffeurs. De doelen van dit Smart Driver Coaching-programma zijn:

  • continue werken aan de prestaties van de chauffeurs
  • verbeteren van de communicatie tussen chauffeurs en kantoor
  • bevorderen van duurzame inzetbaarheid van het personeel

Stimulans voor prestatieverbetering

Ways Europe analyseert met Smart Driver Coaching onze data in een intelligent medewerkers-platform van Apployee, waardoor de ontwikkelpunten per chauffeur nauwkeurig in beeld gebracht worden. Met behulp van gamification worden chauffeurs via een Driver app gestimuleerd hun prestaties te optimaliseren.

Het programma biedt onze chauffeurs nu de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. De chauffeursapp geeft hen inzicht in hun realtime prestaties en tips om rijgedrag te verbeteren. Maar gedragsverandering vereist meer dan het tonen van data. De kracht van het programma zit er met name in dat ons bedrijf wordt ondersteund om de chauffeursontwikkeling zelf naar een hoger niveau te brengen.

In een kick-off met de chauffeur kijken we samen hoe we nog verder kunnen ontwikkelen. Net zoals Ways Europe, kijken wij uit naar de reacties en behaalde resultaten van onze chauffeurs.

Nulmeting uitzonderlijk hoge scores

“Prachtig om te zien dat de nulmeting al uitzonderlijk hoge scores laat zien voor het rijgedrag van de chauffeurs. Dit toont aan dat zij al actief bezig zijn met het verbeteren van hun vaardigheden!”, aldus John Kramer van Ways Europe.

Vijftig lentes jong, maar kwieker dan ooit

“Transport is bloed, zweet en tranen”, zegt Marga van Waveren van Van Waveren Transport aan het eind van het interview met Truckland Magazine. Precies zoals André Hazes het ooit zong – zelfs met dezelfde Amsterdamse tongval. In de tijd die daaraan voorafging heeft ze duidelijk gemaakt dat het runnen van een vervoersbedrijf geen sinecure is. Ook niet voor de dochters van de oprichter. Integendeel …

Van Waveren bedrijft al meer dan een halve eeuw top(tran)sport

Van Waveren maakt tussen toen en nu nog talloze kleine en grote stappen. Het bedrijf werkt in de jonge jaren veel in opdracht van klanten in de grafische sector, maar door de toenemende digitalisering droogt dat werk op. Brandstoffen en chemicaliën drogen niet op; het transport daarvan wordt steeds
belangrijker voor Es & co. Vanwege die gevaarlijke stoffen moet er wel een veiligheidsadviseur komen.

Die taak grijpt Marga. Ze blijkt geknipt voor het werk in de transportbranche. Misschien wel door haar achtergrond. “Ik heb de kappersschool gedaan en wilde kapper worden. Maar ja, bij mijn vader verdiende ik als minimumloner driehonderd gulden in de maand meer én ik kreeg een koeriersautootje. De keuze was dus snel gemaakt. Het betekende wel dat ik regelmatig in de avonden spoedjes moest rijden, maar dat hoorde erbij. Mijn zussen zijn dat later ook gaan doen. We zijn allemaal met koerieren begonnen.”

Hier lees je het hele artikel met interview in Truckland Magazine.

Te vroeg en verdrietig afscheid van onze collega Peter Oosthoek

Afgelopen woensdag 8 februari namen wij afscheid van onze geliefde collega en tankwagen chauffeur Peter Oosthoek. Peter was tien jaar bij ons in dienst, een vriendelijke en trouwe werknemer. Het was een mooi afscheid in het crematorium Hoeksche Waard in Heinenoord.

Mooi gebaar van maat John

Peter zijn maatje John waarmee hij op een auto zat, had zijn vrachtwagen voor de deur gezet. Een heel mooi gebaar. Het gezicht van de vrachtwagen bij het crematorium was prachtig, voor velen een kippenvel-momentje.

Fijne collega en werknemer

“Peet werkte graag bij van Waveren en we hebben nu terug gehoord wat een fijne collega en werknemer hij was, dit bleek ook al wel uit de vele bezoekjes die hij het afgelopen half jaar heeft gehad. De mooie woorden van vele collega’s hebben ons goed gedaan. Het geld wat de chauffeurs hadden opgehaald voor een bloemstuk, gebruiken we om iedere week een bos bloemen bij zijn foto te zetten, gekregen van zijn collega’s. Hij zou dat mooi hebben gevonden. Nogmaals veel dank voor alles”, aldus Peter zijn vrouw Jeanette.

Wij wensen de familie alle sterkte en kracht toe.

Alle chauffeurs weer een nieuwe veiligheidshelm

Onze chauffeurs kunnen ook de komende vijf jaar weer veilig het werk doen met een nieuwe veiligheidshelm! Onze veiligheidshelmen gemaakt van hoge kwaliteit ABS-polymeriaat (ABS) worden volgens de richtlijnen iedere vijf jaar vervangen.

Om zeker te zijn van de beschermende functie van de helm, adviseren wij onze chauffeurs de helm regelmatig te controleren op beschadigingen zoals diepe krassen, scheurtjes, breuken. Bij aanwezigheid hiervan vervangen we de veiligheidshelm direct.

Normaal gebruik veiligheidshelm

Daarnaast is de levensduur van een veiligheidshelm afhankelijk van de omstandigheden waaronder deze gebruikt wordt en het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Bij normaal gebruik (bij daglicht (zonlicht) en normale buitentemperaturen tussen -5 en 30°C) is de sterkte van het materiaal na ongeveer vijf jaar zodanig verminderd dat de beschermfunctie van de veiligheidshelm is aangetast.

Veiligheidshelm geschikt voor gevaarlijke zones

Het ontwerp van de veiligheidshelm MSA V-Gard 520 zorgt voor een ideale connectie met onze oorkappen, vizieren of het bevestigen van een hoofdband van MSA-brillen met adapter voor veiligheidsbrillen. De ingebouwde regengoot en korte rand zorgen voor prima zicht tijdens het buitenwerk. De veiligheidshelm is getest volgens EN 13463-1 en daardoor geschikt voor gebruik in ATEX-omgevingen gevaarlijke zones. De helm voldoet aan EN 397 (440 V AC) en EN 50365 (1.000 V AC).

Verder vergroenen met HVO

Hydrotreated vegatable oil (HVO) is stabiel, hernieuwbaar, duurzaam en van hoge kwaliteit en biedt daarom betere verbranding, filterbaarheid en prestaties bij koude temperaturen dan fossiele diesel, terwijl de uitstoot van broeikasgassen bij verbranding aanzienlijk wordt verminderd.

Elke dag zijn wij bij Van Waveren Transport bezig met groenere alternatieven voor minder schadelijke uitstoot van onze vrachtwagens. We willen een gezonde planeet achterlaten voor de toekomstige generaties en het welzijn van mens en dier garanderen. Door minder uitstoot houden we balans tussen de groeiende vraag naar ons tanktransport en het beschermen van het milieu.

Alle tankwagens op HVO of Bio-LNG

Shell biedt, naast Bio-LNG, nu ook een alternatief voor diesel en antwoordt hiermee op de alsmaar groeiende vraag naar duurzamere brandstoffen. Inmiddels rijden alle tankwagens bij Van Waveren Transport hierdoor op HVO of Bio-LNG. Zo kunnen we verder vergroenen en verlagen we de CO2e emissies. Reducties tot 90% zijn hierbij mogelijk ten opzichte van normale diesel.

Schoner verbrandend alternatief

Shell Renewable Diesel, zoals HVO bij Shell wordt genoemd, is een schoner verbrandend alternatief voor EN590 dieselbrandstof. Door het hoge cetaangetal vermindert Shell Renewable Diesel ook de lokale emissies (NOx en fijnstof) en verlaagt tevens het motorgeluid. Deze brandstof verbetert ook de koude start van de motor.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2022: Jij maakt het verschil!

Onze chauffeurs staan in het zonnetje. Vandaag op 8 december 2022 wordt er weer volop aandacht gegeven aan onze toppers op de weg: de hardwerkende mannen en vrouwen achter het stuur van onze vrachtwagens. Zij zijn het die het verschil maken. Op deze dag van de vrachtwagenchauffeur proosten we met een duurzame koffiebeker. Zo reduceren al onze chauffeurs het afval van plastic, papier en gaan we samen verspilling tegen. Chauffeurs bedankt en geniet onderweg van het zwarte goud in deze duurzame beker!

Chauffeurs in een welverdiend zonnetje

Om deze grote dag mogelijk te maken zijn wij ook partner van het Sectorinstituut en Truckstar die actief bijdraagt aan het slagen van deze dag. Waarom? Gewoon, omdat ook wij vinden dat al die hardwerkende chauffeurs dat verdienen. 

Samen milieuvervuiling voorkomen

Vandaag de dag is onze focus gericht op het reduceren van zowel CO2, als ook op andere gebieden. Om de enorme plastic producten die na eenmalig gebruik door onze chauffeurs worden weggegooid te verminderen zijn herbruikbare bekers ons cadeau. Zo voorkomen wij milieuvervuiling en plastic soep in onze oceanen.

#DVD2022

Wij doen mee! Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2022

In het kader van duurzaamheid doen wij dit jaar tijdens de Dag van de Vrachtwagenchauffeur mee met een initiatief dat impact heeft op het reduceren van plastic en papier afval door onze chauffeurs en zo verspilling tegen te gaan.

Op 8 december 2022 wordt er weer volop aandacht gegeven aan onze hardwerkende mannen en vrouwen achter het stuur van de vrachtwagen. Want zij maken het verschil. En dit jaar zetten wij niet alleen onze chauffeurs in het zonnetje door mee te doen met de actie, maar zorgen we ook voor de natuur!

Reduceren van plastic

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers in principe niet meer toegestaan. Bij consumptie ter plaatse wordt herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiebeker. Voor consumptie onderweg geldt per juli 2023 dat er een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers, bovenop de prijs voor de koffie. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in.

Terecht vinden wij! Stel je eens voor dat alle chauffeurs gemiddeld zo’n vier tot vijf keer per dag een kop koffie nemen in een wegwerpbekertje. Je kunt dan wel nagaan wat voor invloed dit heeft op de totale hoeveelheid papier en plastic afval. Wat betreft de hoeveelheid afvalproductie mag het direct duidelijk zijn dat de afwasbare koffiebeker beter zou zijn.

Voorkomen milieuvervuiling

Voor de productie van een wegwerpbekertje zijn minder grondstoffen en energie nodig dan voor de productie van een beker. Daar tegenover staat dat een wegwerpbekertje meestal maar één of twee keer meegaat en een afwasbare beker gaat duizenden keren mee. Tussen het gebruik van de koffiebeker versus de wegwerpbekers zit er dus nogal wat verschil.

Vandaag de dag is onze focus gericht op het reduceren van zowel CO2, als ook op andere gebieden. Om de enorme plastic producten die na eenmalig gebruik door onze chauffeurs worden weggegooid te verminderen worden herbruikbare bekers onze norm. Zo voorkomen wij milieuvervuiling en plastic soep in onze oceanen.

Nog drie weekjes en dan is het zo ver… We kijken nu al uit naar de blije gezichten op 8 december!

Oprichter Es viert dit jaar 50 jaar Van Waveren Transport

Afgelopen week interviewden wij Es van Waveren, oprichter van Van Waveren Transport en transport ondernemer in hart en nieren. Hij is succesvol in zijn vakgebied en heeft vele wagens in eigen blauwe kleur rijden. Es, een serieuze goedlachse man met een visie, kijkt met trots terug op de afgelopen 5 decennia van zijn bedrijf. Dit jaar bestaat zijn bedrijf 50 jaar. De organisatie is gestaag gegroeid van 1 tweedehandse Scania, naar een vloot van ruim 65 moderne tank- en containerwagens, met een kantoor aan huis in een mooie rustieke boerderij op de Sloterweg aan de rand van Amsterdam.

Van Waveren Transport is een echt familiebedrijf, dochter Marga & neef Robbie zijn verantwoordelijk voor de QHSSE, dochter Annemarie doet de tankwagen- en opleidingsadministratie, sinds een aantal jaar is ook kleinzoon Rowdy werkzaam op de planning en zelf doet Es ook nog wat, ‘manus van alles’, aldus Es’ zijn woorden. Een jaar of tien terug is Es gestopt met zelf rijden, bijna iedere dag zit Es toch nog achter het stuur om het onderhoud bij te houden van de Shell wagens.

Hoe is Es eigenlijk transport ondernemer geworden? Zat het er al vroeg in of was het een samenloop van omstandigheden? In dit interview vertelt Es over het tonen van lef en belangrijke lessen. ‘Wat is de kracht van het bedrijf? ‘Wij gaan altijd voor kwaliteit. Je moet het goed doen, of je moet het helemaal niet doen. Hieronder lees je hoe het allemaal is begonnen en welke wijsheid Es andere transport fanaten graag meegeeft.

Was transport je jongensdroom?

‘Het transporteren van brandstof, gevaarlijke stoffen en chemicaliën heb ik altijd wel een beetje in mijn hoofd gehad. Tis natuurlijk maar net waar je in rolt, maar ik zat vroeger al met mijn broer tank autootjes te tekenen. Hij tekende dan vaak een garage, want hij was de onderhoudsman. Hier ergens achter op Sloten zouden we dan wel neerzetten. Ja, als kind vond ik het leuk om tankwagens te tekenen en ook melkwagens. Toen ik nog een kleine jongen was mocht ik namelijk vaak met oudere vriend Jacob Veldhuisen op de melkbussen wagen mee. Daarna, toen ik een jaar of 15 was, ben ik aan het werk gegaan als bijrijder op de flessenwagen bij Henk, de broer van Jacob. Ik reed zelf ook vaak, een rijbewijs had je toen heel nog niet nodig en rijden had ik al lang geleerd van Jacob. Toen ik 18 werd reed ik inmiddels op de melkwagen van Jacob en heb ik natuurlijk gelijk mijn rijbewijs gehaald. Ik ging met de melkwagen naar het CBR, stapte over op een kleine Opel Blitz en vertoonde een paar kunstjes. Zo haalde ik mijn rijbewijs, stelde niks voor. Ook kreeg ik inmiddels verkering met Adri, mijn grote liefde. Mijn schoonvader haalde mij over om bij hen te gaan werken, zo kreeg ik een grote Scania, dat vond je als jongen zijnde natuurlijk leuk.’

Hoelang werkte je op die grote Scania?

‘Op die grote Scania heeft maar eventjes geduurd, want toen ik 19 was moest ik in dienst voor 21 maanden. Dat was toen nog de koude oorlog, we moesten naar Oost-Duitsland, de boel daar in de gaten houden. Dat was wel leuk. Ik had er zwaar de pest in dat ik erin moest, maar ik had het nooit willen missen. Echt niet, prachtig! Super streng toen, dat wel, je kon niks uithalen. Ik was een keer aan het roken in de kazerne en liet wat as vallen. Zo’n kerel ziet het, hij zegt, ‘vanavond effe melden op de wachtkamer en die trap aanvegen, met een tandenborstel. 

En dan kwam hij om 10 uur ‘s avonds, dan moest je voor je bed staan of erin liggen en dan haalde hij zijn vinger over die trap en zei hij ‘Is dit schoon?! Morgenavond weer.’ Als het dan tegen vrijdag liep, dan hoopte je dat die trap toch echt wel schoon was, anders zei die kerel zo dat je het hele weekend de tijd had. Om de week in het weekend waren we namelijk vrij. Maar als we op oefening waren in Duitsland dan waren we wel 6 weken weg. Toen had ik dus al verkering met Adri en schreven we brieven, telefoons had je niet. En zo schreef ik ook aan mijn moeder, stuur even wat geld op, haal dat boven even uit mijn kluis, dat was een sigarendoosje, hahaha.’

Hoe kwam je aan je eerste eigen auto?

‘Toen ik terugkwam uit dienst had Jacob nieuwe chauffeurs op de melkwagen, dus toen ben ik bij mijn oom gaan werken, bij Rutte op Osdorp. Een transport en aannemersbedrijf was dat toen. Er was een keer een kraan stuk, verderop zat een boer waar we de schuur in liepen en daar stond een Scania in Shell kleuren. Ik zeg tegen die boer, wat moet jij nou met zo’n Scania in je schuur? Hij zegt, nou die is van mijn broer, maar die is ziek en die gaat dood, dus die is te koop. 

Ik dacht dit is mijn kans, dus die heb ik toen gekocht. Ik moest de financiering van die auto overnemen van die meneer, maar dat kostte 12%. Gerrit Veldhuisen, Jacob zijn vader, zei, dat ga je niet doen he, ik ga wel even Bram bellen, de directeur van de Rabobank in Sloten, daar had hij goed contact mee. Wij op een avond erheen, vergeet het nooit, hij pakt een klein peukie sigaar van de schoorsteen en Gerrit verteld het hele verhaal, Bram vond het goed als Gerrit borg stond en meetekende, dan kreeg ik het voor 8%. 30.000 gulden zeg, dat was de lening en daarover betaalde ik 8%. Dat scheelt nogal een slok op een borrel: 1.200 gulden per jaar. Het was een wagen, daar kon de bak af, in de winter stond er een tank bij de Shell, die paste daar precies weer op en kon ik daarmee de flatgebouwen volrijden met stookolie.’

Wat waren je eerste opdrachten?

‘Ik vervoerde met die Scania eerst een jaartje goederen voor de Nabek van en naar de havens van Amsterdam en in de winter kon ik de flatgebouwen vol rijden met stookolie voor oliemaatschappij Shell. Dat is hoe ik ben begonnen in 1972, het was toen ook oliecrisis. Een jaar later gingen veel chauffeurs op Schiphol met pensioen en zodoende moesten de chauffeurs van depot Amsterdam naar Schiphol. Shell ging het transport van motorbrandstoffen uitbesteden en vroeg mij, is het wat voor jou? Dat heeft ertoe geleid dat ik Benzine ben gaan rijden en mij ben gaan specialiseren in tanktransport. De eerste 6 jaar reed ik zelf, toen gingen we in ploegendiensten rijden en nam ik mijn eerste werknemer Gerrit van Schagen aan. Als je het goed deed bij de Shell en er was meer werk, dan zeiden ze, je krijgt er een autootje bij. En degene die het niet goed deden moesten natuurlijk een autootje inleveren. En zo begon ik chauffeurs in dienst te krijgen, want ik kon er dus iedere keer een auto bij kopen, dat waren wel echt hoogtepuntjes.’

Wat creëert onderscheid en succes?

‘Shell was blij met de diensten die ik leverde en heeft mij ook geadviseerd om er iets anders bij te gaan doen. Want, zeiden ze, als er iets gebeurt, ga jij failliet en dat willen we niet. Toen hebben we er een blauwe bijgekocht waar Gerrit op begon en zijn we met die tankcontainers begonnen. Tankcontainers en brandstofdistributie combineren natuurlijk goed omdat het beide gevaarlijke stoffen zijn. Anders ga je werk doen wat iedereen kan, dat moet je niet doen. Dat betaalt altijd minder. Je moet je specialiseren. Met tankcontainers ben je vaak de hele week van huis, er zijn mensen die dat graag willen. Zelf heb ik niet veel met tankcontainers gereden.’

Wat is het verschil in het verkeer 1972 versus nu?

‘In 1972 waren er wel geasfalteerde wegen, maar veel minder hoofdwegen. Je moest dus veel meer binnendoor, maar je wist niet beter. Minder fietsers. Alles was rustiger. Nu zijn de mensen allemaal stapelgek. Ze hebben geen geduld, ze hebben nergens tijd voor, ze zijn agressief en egoïstisch. Ik rijd nog steeds op wagens, haal ze op en breng ze weg. Je ziet het hier al bij de wegversmallingen, hoe vaak ze tegenover elkaar staan. De wagen moet natuurlijk achteruit het erf op, de mensen begrijpen dat niet joh. Dan moet je niet twijfelen, dan moet je hem meteen schuin neerzetten. Ga je twijfelen dan wordt het rommeltje, dat komt bij mij eigenlijk niet voor.’

Hoe zorg je voor veiligheid in het drukke verkeer?

‘Voor kwaliteit moet je goede spullen hebben, anders wordt het niks en natuurlijk moet je die gasten goed opleiden. Het heeft allemaal met veiligheid te maken. Op de auto’s kopen we extra opties die veilig zijn voor zowel de weggebruikers, als voor de chauffeurs. Nu zijn er een hele hoop dingen verplicht geworden, maar wij hadden het twintig jaar geleden al toen het nog niet verplicht was. Bijvoorbeeld als hij ergens dicht oprijdt, dat de wagen vanzelf stopt enzo. Bijscholing en nascholing is nu ook verplicht, dit doen wij ook al ruim twintig jaar. De auto’s moeten altijd goed onderhouden zijn. Bij de Volvo’s weet je altijd precies wanneer er iets stuk gaat, dus voor die tijd moet je daar preventief op inspelen en dan doet hij het weer een hele tijd. Onderweg wil je niet stil staan, dan kost het drie keer zo veel. In goede spullen, onderhoud, veiligheidssystemen, opleiding en training zal ik altijd in blijven investeren. We hebben altijd reserve wagens staan voor als er iets gebeuren moet met de auto, keuringen, technisch onderhoud en dergelijke.’

Wat is het hoogtepunt van de afgelopen 50 jaar?

‘Het absolute hoogtepunt in de afgelopen 50 jaar was in 1992 dat we de boerderij op de Sloterweg konden kopen. Vroeger toen ik verkering had met Adri en we langs de boerderij reden met mijn brommer, zei ik altijd, die boerderij ga ik een keertje kopen. Nou dat was dus 25 jaar later, in 1992 kochten we eindelijk de boerderij. Wel met een huurder erin, maar die was er in 1994 uit. Als vrienden onder elkaar hadden het er natuurlijk al eens eerder over gehad en wanneer Jacob de boerderij even verderop kon kopen, kreeg hij te horen dat deze ook te koop kwam. Dus hebben we meteen dezelfde makelaar er achteraan gestuurd. Niet getwijfeld, gelijk gehandeld. Nadat de huurder er in 1994 uitging hebben we de boel verbouwd en dat was ook wel het moment dat het bedrijf een spurt maakte in groei. Op een gegeven moment kocht ik er gewoon 10 wagens tegelijk bij.’

Hoe is je relatie met de chauffeurs?

‘Alle chauffeurs ken ik persoonlijk. Veel tankcontainer chauffeurs vertrekken op maandagochtend vroeg, rond een uur of vier, dus dan ben ik zeker altijd wel aanwezig om even een bakkie met ze te drinken. Daarnaast ga ik regelmatig naar Pernis, dus daar kom ik ze ook weer tegen en er zijn ook gasten die hier al jaren werken. De nieuwe moet je even leren kennen. Met de toolboxen krijgen we feedback over hoe de chauffeurs hun werk ervaren en de chauffeurs van de blauwe wagen spreek ik hier altijd, sowieso dus op de maandagochtend. Ik ben er altijd bij.’

Heb je nog een droom?

‘Ik ben inmiddels 75 jaar en kan wel zeggen dat ik mijn dromen heb nageleefd en mijn doelen bereikt. Ik heb het huis wat ik wilde hebben en het werk wat ik graag wilde gaan doen. Kan toch niet stuk? En als ik nu 25 jaar zou zijn, zou ik zo weer op een Shell wagen gaan rijden. Dat vond ik altijd leuk. Alles goed geregeld. Wat ik voor het bedrijf nog heel graag zou willen is een groter terrein. Ik wil hier wel blijven wonen, maar we moeten eigenlijk een groter terrein hebben voor de wagens vind ik. Het zou mooi zijn als we nog een keer kunnen verhuizen met het bedrijf naar een industrieterrein met een garage, een wasstraat en alles bij de hand. Dat zou mijn ideaalbeeld zijn als ik nu jong zou zijn, dus dat moet de jongelui maar gaan doen. Tegen die tijd ben ik misschien 90 en dan denk ik, laat die jongens maar gaan, dat loopt wel los. En als ik wil, kan ik daar toch nog steeds heen voor een praatje.’

Tankwagen chauffeur Monica genomineerd voor Shell Smiling Stars

Het Shell Smiling Stars- corporate event is een intern stimuleringsprogramma van Shell. Een persoonlijke once-in-a-lifetime ervaring voor ruim duizend mensen uit meer dan 60 landen gedurende 4 dagen in Dubai. Onze tankwagen chauffeur Monica Picu is hierbij aanwezig!

Monica zal toeschouwer zijn van een gevarieerd programma, bestaande uit een welkomstavond, zakelijke conferentie, vrijetijdsdiners, prijsuitreiking, vrijetijdsrondleidingen en afgesloten met een Gala Award Diner.

Hét voorbeeld van een top tankwagen chauffeur

Als dank voor haar enthousiasme, kunde, vertrouwen en inzet is Van Waveren Transport verheugd aan te kondigen tankwagen chauffeur Monica genomineerd te hebben voor de Shell Smiling Stars Awards! Zij is het ultieme voorbeeld van hoe wij een tankwagen chauffeur graag bezig zien met hun beroep.

Tankwagen chauffeur Monica over het mooiste van haar vak

Eerder werd Monica ook geïnterviewd over haar rol als tankwagen chauffeur in de talkshow M, waar Margriet van der Linden het nieuws van de dag bespreekt. Op 9 december 2021 was het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Daarom kwam Monica Picu aan tafel om over haar baan in de cabine te praten. Monica over het mooiste van haar vak: “Alles. Alles is het allermooiste, kan dat?! Het is een soort vrijheid die je hebt”. Bekijk hier het fragment: M • Do 9 dec 19:05

Het werk in beeld, de making-of van de promovideo

Ter introductie van onze Monica is er natuurlijk een professionele promovideo opgenomen waarin ze vertelt over haar baan als tankwagen chauffeur en waar ze uiteraard haar werkzaamheden in beeld brengt! Benieuwd naar hoe dat in zijn werk ging? Bekijk hieronder de making-of!

Een terugblik op de Ridders van de Weg bij Van Waveren Transport

Ridders van de weg, onze superhelden en hun vrachtwagen maken jaarlijks nogal wat kilometers. Daarom is het van groot belang om het vakmanschap van deze chauffeurs op peil te houden en waar mogelijk, te stimuleren en te belonen.

Onderscheiding voor schadevrije jaren

Het TVM veiligheidsplan, opgericht in 1966, had tijdens de 50e editie van Ridders van de Weg in 2018, al meer dan 30.000 ridders op de teller staan. 1.535 jaar schadevrij rijden, talloze veilige kilometers. De chauffeurs ontvingen onderscheidingen voor diverse schadevrije jaren en zijn beëdigd als ‘Ridders van de Weg’. De chauffeurs worden gehuldigd en zo wordt het vakmanschap gevierd.

Chauffeurs komen in aanmerking voor deze eervolle onderscheiding en krijgen brons met 3 jaar, zilver met 5 jaar, goud met 10 jaar en diamant met 20 jaar, wanneer zij schadevrij rijden. Dat wil zeggen dat zij niet, of zonder schuld bij een verkeersongeval betrokken zijn geweest.

89 chauffeurs schadevrij bij Van Waveren Transport

Onze kanjers, met trots publiceren wij de onderscheidingen die onze betrouwbare chauffeurs de afgelopen jaren in ontvangst hebben mogen nemen.

  • 2 Ridders van de weg in 2018: 2 zilver
  • 13 Ridders van de weg in 2017: 3 goud, 7 zilver, 3 brons
  • 20 Ridders van de weg in 2016: 5 goud, 6 zilver, 9 brons
  • 19 Ridders van de weg in 2015: 5 zilver, 14 brons
  • 11 Ridders van de weg in 2013: 5 zilver, 6 brons
  • 9 Ridders van de weg in 2012: 1 goud, 2 zilver en 6 brons
  • 11 Ridders van de weg in 2011: 4 goud, 5 zilver en 2 brons
  • 4 Ridders van de Weg in 2010: 4 brons

Inzet van onze chauffeurs met veiligheid op nummer 1

Alle 89 chauffeurs van harte met deze mijnpaal in jullie jaren op de weg voor Van Waveren Transport, bedankt voor jullie inzet en precisie! Wij zijn trots op onze betrouwbare chauffeurs en wensen nog vele schadevrije jaren en veilige kilometers over de weg bij ons bedrijf. Superhelden, bedankt voor jullie inzet!

Vanaf 2019 kreeg het concept van Ridders van de Weg helaas een nieuw jasje. Geen bronzen, zilveren of gouden onderscheidingen voor de chauffeurs meer. Het initiatief van de reguliere Ridders van de Weg onderscheidingen werden vanaf 2019 vervangen voor een landelijke zoektocht naar de TVM Award Ridder. Deze award is bestemd voor een chauffeur die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor transportveiligheid.