CO2-Reductie

CO2-reductie

Ons duurzame businessmodel is gericht op

CO2-reductie

Veel winst met CO2-reductie

CO2-reductie bij Van Waveren Transport. Wij rijden voornamelijk tankcontainers met chemie en brandstoffen. Vier van de 65 trucks rijden nagenoeg volcontinu. Een daarvan is nu een Volvo FH 460 met I-Save. Bij ruim een kwart miljoen kilometer per jaar scheelt I-Save met Turbo Compound-motor duizenden liters diesel en bespaart tonnen CO2.

QHSSE afdeling en de duurzaamheid van Volvo trucks

De QHSSE afdeling (Quality, Health, Safety, Security en Environment, red,) heeft een centrale positie in ons bedrijf. Dit is dan ook waar de beslissingen worden gemaakt. Het merendeel van de Van Waveren-vloot bestaat uit Volvo’s vanwege de goede relatie met dealer Volvo Group Truck Center en de duurzaamheid van Volvo trucks. 

“Ons werk is veel just in time en daar willen we absoluut geen stilstand bij. Dat is waar de relatie met Volvo zo belangrijk is. Daarnaast vervangen wij preventief iets meer onderdelen dan je misschien normaal zou doen. Maar dat beetje extra onderhoud betaalt zich later terug.

Wij ruilen namelijk geen voertuigen in. Vanwege dat goede onderhoud in combinatie met een jong kenteken omdat wij veel kilometers per jaar maken, weet de markt ons altijd snel te vinden als wij vervangen.” vertelt QHSSE-manager/veiligheidsadviseur Marga Henriet Van Waveren.

Focus op veiligheid, milieu en klimaat, ons businessmodel

Om te waarborgen dat transport en opslag van chemische goederen op een veilige, kwalitatief goede en voor het milieu juiste manier wordt uitgevoerd heeft CEFIC (European Chemical Industry Council) de kwaliteitsnorm SQAS ingevoerd. Uiteraard volgt Van Waveren Transport de principes van SQAS op. Met het Kwaliteit Management Systeem als basis voeren wij trainingen en extra analyses op het gebied van veiligheid en milieurisico’s. Dit resulteert in nog betere beslissingen.

Van CO2 compensatie naar reductie

Ook door de focus en sturing op het rijgedrag van de chauffeurs, ontstaat er zuinig rijgedrag en meer CO2-reductie. Inmiddels is de focus op veiligheid, milieu en klimaat, door bijvoorbeeld CO2-reductie, ons businessmodel geworden. Mede gebaseerd op de SQAS beoordeling, veel training en de ervaring en aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, is kwaliteit en veiligheid volledig ingebed in onze bedrijfscultuur en onze dagelijkse processen.

Hoge kwaliteitsnorm SQAS

Van Waveren Transport beschikt over een SQAS-certificaat met een score van maar liefst 96 procent. Dit certificaat is verkregen in 2019 en is geldig tot 2022. Na afloop van deze periode vindt een nieuwe evaluatie plaats om het hoge kwaliteitsniveau omtrent de distributie van chemische producten ook in de toekomst te kunnen handhaven.

Goede brandstof resultaten en focus op meer CO2-reductie

CO2-reductie is iets waar wij ons op richten, daarom past de inzet van de nieuwe I-Save motoren van Volvo naadloos in dat plaatje. Met het verbruik van ruim 2 miljoen liter brandstof per jaar, is een nieuwe motor waarmee we gemiddeld 7 procent zuiniger kunnen rijden goed voor het besparen van duizenden liters diesel en dus tonnen CO2. Daarom hebben inmiddels we al meerdere nieuwe I-Save motoren van Volvo rijden.

Onze chauffeurs hebben al heel goede brandstofresultaten, niet voor niets hebben wij vier jaar op een rij of de Volvo Fuel Concept Challenge of het Shell Fuelsave Partnership gewonnen. Met daar bovenop nog de afgelopen twee jaar een eerste én een tweede plaats Veiligste Chauffeur van Nederland bij TVM. En toch, zelfs bij ons, als bedrijf dat altijd al heel zuinig rijdt, kan het altijd beter. Extra training van Volvo Trucks helpt daarbij. Tijdens zo’n training rijdt er een fuel-coach mee die drie dagen lang elk van de jongens op een I-Save truck coached.

Uiteindelijk resultaat: gemiddeld 5,5 procent besparing

Momenteel is de gemiddelde besparing die de I-Save auto’s meten vergeleken bij de rest 5,5 procent. Hoeveel brandstof 5,5 procent besparing is, wordt pas écht inzichtelijk als je weet dat één voertuig maar liefst 264.000 kilometer per jaar rijden. De truck rijdt de klok rond met wisselende bemanning en staan maar een paar dagen per jaar stil.

Daarbij vinden de chauffeurs de nieuwe motoren ook heel fijn rijden, door minder schakelen. Dit komt door het veel hogere koppel in combinatie met de langere eindreductie. Onze chauffeurs ervaren dat als rustgevend, wat nog versterkt wordt door het lage toerental op kruissnelheid.